Rabu, 04 April 2012

Tips autoverzekering

Polisvoorwaarden vergelijken

Bij uw autoverzekering vergelijken is van belang om goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Deze verschilt namelijk per verzekeraar waardoor het verstandig is om regelmatig naar uw eigen situatie te kijken en daar de juiste verzekering op te laten aansluiten. U heeft misschien een aantal schadevrije jaren gereden of een ander soort auto waardoor een andere verzekering voor uw auto ineens interessanter is. Let niet alleen op de hoogte van de tarieven en let op de nieuwwaarderegeling wanneer u eerste eigenaar bent van uw auto. Ga na in welke gevallen er sprake is van “eigen risico”. Wat is de hoogte van de no-claimkorting bij eventuele schade en na 1 jaar schadevrij en is er sprake van de no-claim regeling bij diefstal of vandalisme?

Welke dekking?

Er zijn verschillende dekkingen om uw auto mee te verzekeren. De verplichte dekking is de WA-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheid). Om de beste dekking te kiezen kunt u het advies van de Consumentenbond aanhouden. De geeft als advies om drie tot acht jaar oude auto’s af te sluiten met een “beperkt-casco”. Voor een auto die niet ouder is dan drie jaar adviseert de consumentenbond deze met een “volledig casco” te verzekeren. Het is aan te raden om voor alleen een WA verzekering te kiezen wanneer uw auto ouder is dan acht jaar. Welke dekking de beste keus is hangt dus af van het bouwjaar. Lees meer over de soorten autoverzekeringen.

Wanneer schade claimen?

U kunt in bepaalde gevallen goedkoper uit zijn om schade uit uw eigen portemonnee te betalen in plaats van aanspraak te maken op de autoverzekering. Wanneer u het beste de schade kan claimen is afhankelijk van de premie van uw autoverzekering en van de hoogte van het kortingspercentage. U bouwt per schadevrij jaar een korting op uw premie op. Deze korting kan in mindering worden gebracht wanneer u een schade claimt bij de verzekeraar zodat u maandelijks meer premie zult betalen. Maak zelf een berekening om te bepalen of het loont om elke maand meer premie te betalen wanneer u de schade laat dekken via uw autoverzekering.

Auto van de zaak

U kunt een leaseverklaring aanvragen bij uw werkgever wanneer u zonder schade heeft gereden in een leaseauto. De jaren die u schadevrij heeft gereden met een bedrijfsauto worden opgeteld bij het totaal aan schadevrije jaren. Een leaseverklaring is alleen van toepassing wanneer er 1 persoon in dezelfde leaseauto lease heeft gereden. Overigens is het niet zo dat een leaseverklaring bij elke verzekeraars kan worden gebruikt. Er zijn verzekeraars die hier niet aan meewerken.

Een tweede autoverzekering?

De korting op uw premie wordt in de meeste gevallen alleen opgebouwd op de schadevrije jaren van 1 auto en niet van meerdere auto’s tegelijk. Een no-claimkorting is dus niet automatisch van toepassing op een tweede auto. Er zijn verzekeraars die de schadevrije jaren van de eerste auto overnemen wanneer beide auto’s worden ondergebracht bij dezelfde verzekeraar. In uitzonderlijke gevallen wordt een no-claimkorting ook geboden wanneer een autoverzekering van een eerste auto bij een andere verzekeraar is afgesloten. U moet dan de korting aangeven die bij de eerste auto wordt gehanteerd waarna deze wordt dan overgenomen bij een andere verzekeraar voor uw tweede auto. Zo krijgen beide auto’s dezelfde no-claimkorting. De beste autoverzekering voor hangt dus af van alle bovenstaande zaken.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar